Lunile galileene

Lunii galileene. De la stânga la dreapta, în ordinea distanței de la Jupiter: Io, Europa, Ganymede, Callisto

În data de 7 ianuarie 1610 Galileo Galilei face prima observație a celor patru luni galileene: Ganymede, Callisto, Io și Europa, deși nu reușește să distingă ultimele două până în ziua următoare.

Aceștia sunt cei mai mari sateliți ai lui Jupiter. Io, Europa și Callisto au fost denumite în cinstea iubitelor lui Zeus, iar cel de-al patrulea în cinstea „îndrăgitului” său, Ganymede. Lunile galileene sunt printre cele mai masive obiecte din Sistemul Solar, în afară de Soare și cele opt planete, având raze mai mari decât planetele pitice.

Descoperirea lui Galileo a arătat importanța telescopului ca instrument pentru astronomi, dovedind că există obiecte în spațiu care nu pot fi văzute cu ochiul liber.

IO

Este puțin mai mare decât Luna (satelitul natural al Terrei), având un diametru de 3,642 kilometri și are peste 400 de vulcani activi, fiind din punct de vedere geologic cel mai activ obiect din Sistemul Solar.

Europa

Suprafața Europei este complet înghețată. Oamenii de știință cred că sub suprafața înghețată se poate găsi apă în stare lichidă și poate chiar resturi de ființe preistorice înghețate.

Callisto

Are aproape 99% din diametrul planetei Mercur, dar numai o treime din masa acesteia și  este compus din cantitățti aproximativ egale de rocă și gheață, având o densitate de aproximativ 1,83 g/cm3.

Ganymede

Are un diametru de 5.268 km, fiind cu 8% mai mare decât planeta Mercur, dar cu o masă mai mică cu 45%.  Sonda Voyager a făcut măsurări precise privind dimensiunile lui, în timp ce sonda spațială Galileo a descoperit un ocean subteran și un câmp magnetic.

Următoarea misiune spațială planificată în sistemul Jovian este Jupiter Icy Moon Explorer (JUICE) a Agenției Spațiale Europeane, planificată pentru anul 2022.

Sursa: Wikipedia

Share this:

Back to Top