TESS –  Survey Survey Transparent

Undeva departe, peste 200.000 de stele urmează a fi fotografiate. Mai mult decât atât, există nu se știe cât de multe planete care însoțesc aceste stele și există cel puțin o șansă că pe unele dintre ele să existe organisme care ar putea zâmbi aparatului de fotografiat. Cel puțin aceasta este speranța cu care TESS –  Survey Survey Transparent a celor de la NASA a plecat la drum astăzi.

Vânătoarea de exoplanete este un domeniu relativ nou în astronomie. Până de curând, nu cunoșteam alte stele din univers, în afară de Soare, care să fi fost înconjurate de planete. În 1992 însă, primele două exoplanete au fost descoperite pe orbita unui pulsar – o stea neutronică, situată la 2300 de ani lumină de Pământ. În 1995 a fost descoperită și prima  exoplanetă care orbitează o stea asemănătoare soarelui nostru.

Numărul lor a crescut însă foarte rapid după lansarea Telescopului Spațial Kepler în 2009.  În cei nouă ani de viața Kepler  a detectat 2.343 de exoplanete confirmate, precum și alte 2.244 de planete candidate care au nevoie de studii suplimentare.

Kepler a fost conceput pentru a-și face treaba în modul cel mai plictisitor posibil: uitându-se la un pătrat cu latura de 10 grade din cele 360 de grade al cerului, căutând variațiile de luminozitate care indică prezența unei planete.   O singură observație poate dezvălui atât diametrul planetei cât și perioada de revoluție a acesteia. Acest lucru ne poate indica dacă o planetă este asemănătoare Pământului și dacă este potențial locuibilă.

Problema este că privirea „îngustă”, dar pătrunzătoare a lui Kepler  a identificat o mulțime de exoplanete extrem de îndepărtate, situate la mii de ani lumină distanță. Acest tip de distanță limitează capacitatea de a le studia chiar și cu cele mai bune telescoape existente. Misiunea TESS este diferită. În cei doi ani ai operațiunii sale planificate, acesta va cerceta întregul cer – nu doar o simplă parte a lui – și va realiza o selecție a stelelor ce urmează a fi studiate. Cele patru camere de la bordul navei vor fi focalizate pe cele 200.000 de stele mai apropiate și mai strălucitoare din câmpul său vizual, pentru că acestea au cele mai bune șanse de a fi studiate. În plus, unele dintre proiectele de analiză TESS vor fi crowdsourced (analizate) către publicul larg.

TESS nu va determina dacă o planetă este asemănatoare Pământului sau dacă aceasta găzduiește viață. Pentru acest lucru va fi nevoie ca alte telescoape de pe sol să facă observații suplimentare, în principal folosindu-se  de metoda vitezei radiale, cea care măsoară gradul de vibrație gravitațională provocat de o planetă stelei sale. Aceasta oferă informații despre densitatea și compoziția planetei pe baza diametrului acesteia. Observațiile sateliților viitori vor analiza, de asemenea, luminozitatea unei stele  pe măsură ce aceasta trece prin atmosferă unei planete – presupunând că planeta are o atmosferă – căutând amprentele chimice ale activității biologice, inclusiv elemente ca metanul, dioxidul de carbon și oxigenul.

Puteți afla mai multe despre TESS pe pagina oficială.

Share this:
Back to Top